Издигнаха националното знаме за Деня на будителите
Издигнаха националното знаме за Деня на будителите / снимка: Sofia Photo Agency

Традиционният ритуал вдигане на националното знаме бе изпълнен пред парадния вход на Президентската администрация по повод Деня на будителите.

На тържествената церемония присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министри и депутати. Държавният глава поздрави всички гвардейци, след което националният трибагреник бе издигнат под звуците на Химна на България.

Оркестърът на националната гвардия представи танцувална хореография под музикален съпровод. В края на церемонията президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова поздравиха лично част от присъстващите граждани.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. празникът е забранен. Честването му се възстановява едва през 1992 г. от Народното събрание, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неучебен ден за всички училища в страната.