Цветелина
Цветелина / Личен архив
Цветелина Струменова
100404
Цветелина Струменова
  • Цветелина Струменова
20-годишната Цветелина Струменова, която е в листата на чакащите за трансплантация на сърце, изработва перуки и ги дарява на болни момичета и жени. Сблъскала се сама с проблема да нямаш коса, тя решава да изработи една перука, която да дари. Ще я получи 13-годишно момиче от София, което страда от алопеция - заболяване, свързано със загуба на коса. Каузата на Цвети от Самоков обаче бързо печели привърженици и ще бъдат дарени не една, а три перуки. Цвети признава, че да направи добро я подтиква и примерът, който й дава д-р Незабравка Чилингирова, спасила живота ѝ.
 
Цвети е на 20 години. Мечтае да стане фризьорка и да има собствен фризьорски салон. Прави и първите стъпки за сбъдне мечтата си, като започва работа в салон в София. Но се разболява, прекарва три месеца в болница, оперират я, за да ѝ поставят пейсмейкър. Вследствие на лечението губи косата си, купува си перуки, които обаче се оказват некачествени. Започва от видеоклипове да се учи как се прави перука. И успява. Отдава й се и тя е благодарна за това.

Цвети
Личен архив

Господ ми взе едно, но ми даде талант да правя перуки и да помагам на хората. Аз съм благодарна за всичко, което изживях и ми се случи, защото ако си бях в София, ходех по дискотеки и си бях студентка, никога нямаше да имам възможността да нося перука и след това да се замисля какво им е на хората, които носят. Така и да се запаля да правя. Сега гледам с други очи на живота“, казва младото момиче.
 
Решава да направи перука, която да дари на болно момиче или жена. За идеята си споделя във Фейсбук и така научава за 13-годишната Александра от София, която страда от алопеция. На 20 януари момичето е имала рожден ден. Перуката, която Цвети ще направи съвсем скоро, ще отиде при нея.
 
„Има хора, които се нуждаят от перуки и имат възможност да си купят. Но за мен е важно да зарадвам някой, който няма тази възможност, който носи изкуствена перука и истински да го усмихна“, посочва тя.

Цвети
Личен архив

Идеята на Цвети бързо печели привърженици. Към каузата ѝ се присъединява и нейна колежка, която също дарява една перука и тя вече пътува към онкоболна жена. Христина Даракева от Първомай пък ѝ изпраща пари да закупи естествена коса и да изработи още една перука.
 
Цвети признава, че пример за добрината ѝ дава д-р Незабравка Чилингирова от болница „Света Екатерина”, която спасява живота й:
 
„Д-р Незабравка Чилингирова помага безкористно на хората и тя ми беше пример как добрината на хората не трябва да се заплаща материално. Благодаря ѝ на тази жена!“