Писателят Христо Стоянов
Писателят Христо Стоянов / кадър, архив: Нова телевизия
Христо Стоянов: Българинът има измислена представа за родина и патриотизъм
92889
Христо Стоянов: Българинът има измислена представа за родина и патриотизъм
  • Христо Стоянов: Българинът има измислена представа за родина и патриотизъм
Българинът има измислена представа за родина и патриотизъм, за него 3-ти март, националният празник е единственият работен ден в годината по отношение на любовта към България - такова мнение изрази пред Дарик писателят Христо Стоянов.
 
Той  е от Варна, но през седмицата беше в София за представянето на новите си две книги – стиховете "Носталгия по варварите" и романа "Разпад".
 
"3-ти март е неработен ден, но е работен за нашето биене в гърдите", казва писателят и цитира думи на своя колега Иван Динков: "Той написа нещо много тъжно: "Бих обичал своето отечество, ако нямах съотечественици".

 Кубрат Пулев: Българският дух е железен

Българинът има измислена представа за родина, за патриотизъм, казва Стоянов. "Национализмът е друго, съжалявам, че са ни възпитавали по този начин - гърмейки, че някой е загинал и е умрял за родината. Не е вярно, човек живее за родината. Ако Ботев не беше написал нещата си, ако Ботев нямаше този живот, който има, а беше отишъл да умре, щеше ли някой да ни обърне внимание? Всички умираме. Ние сме смъртни. Затова истината е живот за родината, защото тя иска нашия живот, а не нашата смърт".
 
Писателят допълни, че не харесва "трибагреникът да се слага на врата на някого". "Това каква демонстрация е? Как можеш да се завиваш с трибагреника", попита той.
 
Христо Стоянов е категоричен, че когато се докосваме до националния трибагреник, трябва да си зададем въпроса как и с какво отношение го правим.