Хиляди мъже на операция в Световния ден на вазектомията
Хиляди мъже на операция в Световния ден на вазектомията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хиляди мъже по света ще се подложат на вазектомия днес по повод на Световния ден на вазектомията, като според организаторите на акцията нейната цел е да окуражи повече мъже да предприемат операцията и да поемат по-голяма роля в семейното планиране.

Близо 750 доктори в 25 държави ще извършат процедурата на над 3000 мъже като по-голяма част от операциите ще бъдат направени безплатно или на по-ниски цени.

В британска болница направиха вазектомия погрешка

Според участниците в кампанията важността на вазектомията се подчертава и от това, че тя е реална алтернатива на женската контрацепция, която много често, особено в някои от най-бедните държави по света, не е толкова достъпна.
На церемония в индонезийския остров Бали - тазгодишната столица на Световния ден на вазектомията, първите шестима мъже биват представени пред публиката, преди да бъдат подложени на процедурата. Сред другите държави, където ще се извършват такива операции, са Индия, Испания и САЩ.

Според данни на организаторите четири от всеки десет бременности са непланирани, като според тях семейното планиране твърде често е оставяно само на жените, които основно трябва да се справят с последствията от нежеланата бременност. Те допълват също, че в много държави по-малко от един процент от мъжете се подлагат на подобна операция, независимо от факта, че тя е напълно безопасна и в по-голяма част от случаите не повлиява негативно на сексуалния живот.

Австралийски учени: Мъжкото хапче анти-бебе вече е факт

В населената предимно с мюсюлмани Индонезия усилията за популяризиране на процедурата са изключително трудни, тъй като преди няколко години централният ислямски орган в страната я обяви за „харам" или действие срещу ислямските закони.

Източник: БГНЕС