Горбачов предложи Хелмут Кол за Нобелова награда
Горбачов предложи Хелмут Кол за Нобелова награда / снимка: BGNES

Последният съветски ръководител Михаил Горбачов е препоръчал на Нобеловия комитет в Осло да удостои с Нобеловата награда за мир бившия германски канцлер в периода 1982-1998 година Хелмут Кол. Това съобщава вестник "Билд", цитиран от Франс прес.

Горбачов, сам носител на Нобеловата награда за мир за 1990 година, се аргументирал, че Кол е изиграл ключова роля за мирното протичане на събитията от този период, става ясно от извадки от писмото му до Нобеловия комитет, публикувани от германския таблоид.

Действията на бившия германски канцлер консерватор допринесоха за това белезите, останали в сърцата на хората от Втората световна война, да зараснат малко по малко, отбелязва последният съветски лидер. Горбачов подчертава, че това е много важно за бъдещето на Европа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу пръв предложи Хелмут Кол да бъде удостоен с Нобелова награда за мир, отбелязва Франс прес. 77-годишният Кол обаче може да получи наградата най-рано догодина, ако Нобеловият комитет се съобрази с препоръката на Горбачов, тъй като срокът за предлагане на кандидатури за тази година изтече през февруари.