България покрива 15% от стандартите за образователна интеграция на деца бежанци
България покрива 15% от стандартите за образователна интеграция на деца бежанци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България покрива 15% от стандартите за образователна интеграция на деца бежанци
54245
България покрива 15% от стандартите за образователна интеграция на деца бежанци
  • България покрива 15% от стандартите за образователна интеграция на деца бежанци

Страната ни достига едва 15 процента от международно признатите стандарти в областта на образователната интеграция на децата бежанци. За това алармират от Центъра за изследване на демокрацията, позовавайки се на данни от Брюксел. В продължение на година и половина в центъра проучвали ситуацията в страните членки на Европейския съюз и страните от Западните Балкани, в резултат на което установили, че системата на образователната интеграция в България се нуждае от много подобрения.

Основните изводи от проучването на Центъра за изследване на демокрацията са в три посоки - достъп до образованието, качество на образованието и оценка на знанията. Според д-р Мила Манчева, старши изследовател в центъра, и в трите области имало належаща нужда от прецизиране на законодателството:

"В момента те имат няколко препятствия - трябва да доказват, че имат ниво на образование, да показват документи, каквито те нямат, защото са бягали от страните си, да полагат изпити в състояние на слабо знание на българския език. Ако всички тези изисквания бъдат премахнати, смятаме, че образователната интеграция на тези деца би се осъществявала по -леко".

Експертите са категорични, че към момента не съществуват специални програми, които да подпомагат работата на учителите с децата бежанци. От друга страна тези деца страдали от хронична липса на учебни пособия, тъй като скромната финансова помощ, която получавали бежанските семейства, не позволявала на родителите да покриват адекватно разходите по обучението.