България изпраща хуманитарна помощ на Македония
България изпраща хуманитарна помощ на Македония / снимка: Министерски съвет

Правителството предоставя хуманитарна помощ на Македония за преодоляване на последствията от природното бедствие, сполетяло страната на 6 и 7 август, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Пращаме храна и хигиенни материали в Македония

Хуманитарната помощ е под формата на имущество - палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти, кабелни и електросилови мрежи, лопати, гребла, кирки, кофи и метални колички, дезинфектанти и почистващи препарати, латексови ръкавици, водни помпи, бензинови електроагрегати, минерална вода и детски памперси. Общата стойност на имуществото, осигурено от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на регионалното развитие, на земеделието и на здравеопазването, кактои от БЧК, е близо 120 хил. лева.

Българските пожарникари разказват за ужаса на бедствието в Скопие (ВИДЕО)

„Предвид създадената тежка ситуация след наводнението в Скопие и полученото искане за помощ от страна на Македония нашето правителство взе решение да предостави материалната помощ. Осигурили сме почти всичко, което колегите поискаха", каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Той подчерта изключителното съдействие на Българския червен кръст за бързото доставяне на материалите до Скопие.

Най-много от жертвите на потопа в Скопие са намерили смъртта си в своите коли

Трите камиона с хуманитарната помощ вече са пристигнали в столицата на Македония и в ранния следобед се очаква тяхното разтоварване.

Страната ни беше първата, която изпрати спасителни екипи в Скопие в деня след бедствието, за да подпомогне местните власти и населението за по-бързото възстановяване.