Български пожарникари се завърнаха от мисия в Македония. Там те помагаха след наводнението, отнело живота на 22 души. В Благоевград, където бяха тържествено посрещнати, те разказаха за ужаса в очите на хората в западната ни съседка.

"Всичко беше в тиня, кал, хаос. Всеки тича, търси помощ. Чакат ни, искат българите да помагат, радват ни се. Едва ли не ни посрещат като герои", разказа главният спасител Лъчезар Стражаков, който е отводнил над 50 къщи в Стайковци.

Буря и наводнения взеха жертви в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Най-тежко беше да гледаме мъката в очите на хората, че са загубили домовете си. Имаше разрушени къщи, както и жилища, които са готови да рухнат. Цялата покъщнина на хората бе унищожена", каза още той.

„Най-важно беше отношението на хората. Всички бяха благодарни, постоянно ни питаха дали имаме нужда от нещо, защото виждаха, че работим много", допълни спасителят.

Най-много от жертвите на потопа в Скопие са намерили смъртта си в своите коли

Колегата на Стражаков - Давид Гогов, който също е бил на спасителните операции след водния ад в Скопие и околностите, разказа, че нивото на водата е стигало до 1.50 м, а на места и до 2 метра.

"Не ми се говори за мъката в очите на хората заради бедствието, което ги беше сполетяло", каза още Лъчезар Стражаков и си спомня пред NOVA за 80-годишна баба, която целувала ръцете на хората от екипа заради това, че са й помогнали.

Четири дни след потопа в Скопие намериха живи майка и дъщеря

Десет пожарникари от Благоевград не могат да забравят ужаса в очите на хората от Скопие. Останали сред тях четири дни. Въпреки признанието, те си пожелават по-рядко да попадат в подобни ситуации.

Източник: Nova.bg