Най-малко 21 души са загинали при наводненията, причинени от мощна буря през нощта срещу неделя в македонската столица Скопие. Шестима се водят безследно изчезнали. Ранени са над 100 души. 1000 човека са били спасени от наводнени райони. Стотици къщи бяха наводнени, автомобили бяха пометени от стихията. Извънредно положение за две седмици е въведено в районите от столицата Скопие, които най-сериозно пострадаха от проливните дъждове и тежките наводнения.

Дрон засне наводнени райони:

Кметът на града Коце Траяновски съобщи, че най-критично е положението в кварталите Гази баба, Ченто, Стайковци, Срешево, Смилковци и околните села. Всички загинали са намерени в районите на Сингелик, Арачиново, Стайковци и Смилковци.

Буря и наводнения погубиха 21 души в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Според властите в Македония става въпрос „за невиждана катастрофа". Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м. По-рано бе съобщено, че най-засегнати от вчерашната буря и проливните дъждове са селата Стайковци и Ченто, където има и свлачища.

Над 700 светкавици се стовариха върху Скопие за една нощ

Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала.

Буря и наводнения погубиха 21 души в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ. Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите.

Буря и наводнения погубиха 21 души в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Властите призоваха хората да пият само и единствено бутилирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът, останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

Буря и наводнения погубиха 21 души в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

От армията съобщиха, че са включили по искане на президента Георге Иванов всички налични средства за подпомагане на населението и отстраняване на щетите. Военните издигат и диги по поречието на реки. В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост - храна, вода и други продукти.

България изпрати аварийни екипи и техника в Скопие, за да включат в спасителните дейности и преодоляване на последиците след бурята. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие, за да помогнат за овладяване на ситуацията. Те са с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди изпращането на два екипа на аварийно-спасително звено, под ръководството на Красимир Димитров от Столична община, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности.

снимки БГНЕС

видео: Nova.bg

Източник: БГНЕС, Фокус, БТА