Бургазлия е най-добрият млад математик на Балканите
Бургазлия е най-добрият млад математик на Балканите / netinfo

Зрелостникът, възпитаник на ПМГ „Акад. Никола Обрешков" - Бургас Александър Макелов се окичи със златен медал на XXVII Балканиада по математика. В състезанието, което се проведе в Кишинев, Молдова от 2-ри до 8-ми май взеха участие най-добрите млади математици на страните от Балканския полуостров.

В надпреварата тази година се включиха като гост-участници Италия, Франция, Великобритания и Казахстан. Това направи на практика олимпиадата европейска без това да е официалният й статут. За състезателите, обаче, степента на трудност с включването на още страни нарастна неимоверно. В продължение на седмица младите математически гении мериха сили и доказваха себе си с решаването на задачи с изключително висок коефициент на трудност.

Като цяло българският отбор се класира на четвърто място, пускайки пред себе си математиците на Румъния, Сърбия и Казахстан. Все пак рекапитулацията след тежката надпревара в нашия актив е два златни медала, два сребърни и един бронзов.

Александър Макелов в момента е включен в разширения състав на националния отбор за участие в Международната олимпиада по математика, която тази година ще се проведе в Казахстан. В контролните състезания за място в националния отбор сили ще мери и още една възпитаничка на бургаската математическа гимназия. Мария Николова ще се състезава за включване в националния отбор на страната ни при учениците до 15,5 години, които също ще участват в предстоящата международната математическа олимпиада.