/ БГНЕС
Близки и приятели си взеха последно сбогом с писателя Георги Данаилов
92887
Близки и приятели си взеха последно сбогом с писателя Георги Данаилов
  • Близки и приятели си взеха последно сбогом с писателя Георги Данаилов
Близки и приятели се сбогуваха с писателя, сценарист и драматург Георги Данаилов. Той почина на 8 март на 81 години след тежко боледуване.

За да си вземе последно сбогом с Георги Данаилов, на поклонението бе неговият приятел и бивш министър на земеделието  Георги Танев.  Двамата били съученици. По думите на Танев в трети клас Данаилов започнал да пише роман, но творбата била кратка, тъй като авторът "избил всичките си герои" още до четвъртата страница. "Георги Данаилов беше добър човек, талантлив и философ", казва Танев.

Отиде си писателят Георги Данаилов

Георги Данаилов опело
БГНЕС


Главният редактор на портал „Култура“ Тони Николов напомни, че Георги Данаилов е бил от "онези гласове в българската литература, които толкова много ни липсват". "Гражданин до мозъка на костите. Някои казват, че е един от хората, които бяха съвестта на онова време. Той не се поколебаваше да заеме гражданска позиция, а същевременно беше толкова истински, автентичен", казва Николов.

Режисьорът Теди Москов определи Георги Данаилов като уникален човек и писател. "Невероятно хубави мигове сме имали с него в Ковачевица", спомня си режисьорът. За Теди Москов Георги Данаилов е "една от последните големи фигури на българската култура от онези, трудните времена".
 
Георги Данаилов опело
БГНЕС


Данаилов е роден на 8 януари 1936 в София. Потомък е на известен свищовски род. Още през студентските си години започва да пише разкази, като през 1960 г. за първи път във в. "Народна младеж" и в. "Вечерни новини" са публикувани негови творби. През 1965 г. в съавторство с Васил Райков написва книгата "Заключената планета", която печели награда в анонимния конкурс за научнофантастична повест на издателство "Народна младеж". Още с първите си книги Георги Данаилов получава голяма популярност. Първата му книга "Деца играят вън", е издадена през 1970 г., а през 1973 г. той написва и сценария за филма "Деца играят вън". Най-преиздаваната книга на писателя е "Къща отвъд света" (1997 г.), посветена на село Ковачевица, в което той живее повече от 30 години.

Георги Данаилов опело
БГНЕС

Георги Данаилов започва да пише пиеси в началото на 70-те години на 20-ти век. Като драматург на театър "Сълза и смях" работи до 1992 г. Написал е повече от 12 пиеси, сред които, "Съдията и жълтата роза" (1977), "Несериозна комедия" (1979), "Есента на един следовател" (1980), "Докле е младост" (1982), "Солунските съзаклятници" (1983), "Господин Балкански" (1985), "Една калория нежност" (1986), "Крадецът на тролейбуси" (1987), "Почивка преди Рая" (1990), "Белезници за двама" (1992).

Георги Данаилов опело
БГНЕС

Георги Данаилов е автор и на сценариите на повече от 20 игрални филма, сред които "Хирурзи" (1977), "Похищение в жълто" (1981), "За къде пътувате?" (1986), "А сега накъде?" /заедно с Рангел Вълчанов/ (1988) "Лагерът" /заедно с Георги Дюлгеров/ (1990), "А днес накъде?" (2007), "Боговете. Трагедия" (22 април 2007). Последният филм, на който е сценарист заедно с Радослав Спасов, е "Пеещите обувки", получил специалната награда на журито "Сребърен Георгий" на 38-ия Московски кинофестивал (юни 2016).

Книгите и пиесите на Георги Данаилов са преведени на руски, арменски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици, а пиесите му са играни в Русия, Чехия, Словакия, Полша, Грузия, Армения.

Георги Данаилов е удостоен с редица международни и национални награди.

Георги Данаилов опело
БГНЕС