/ Снимки: Александър Богдан Томпсън
Истински празник на операта представиха на публиката учениците от XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет на 2 октомври в зала България
Под съпровода на Софийската филхармония, с диригент Найден Тодоров, 11 млади оперни певци от България, Италия, Молдова, Румъния и Южна Корея изпълниха арии от опери на Верди, Пучини, Моцарт, Росини, Чайковски, Рахманинов, Белини, Доницети и Леонкавало.

Снимки: Александър Богдан Томпсън


По специална покана на Райна Кабаиванска, като гост в Галаконцерта се включи и украинската оперна звезда София Соловий. Украинското сопрано завършва оперно пеене в Музикалната академия „М. Лисенко“ в Лвов и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Академията в Озимо, в Академия „Киджана“ в Сиена и в Нов български университет. Печели награди от много конкурси в Италия. След февруари 2022 г. София Соловий остава в Лвов и участва в серия концерти „Muses are not silent", излъчвани онлайн от Лвовската филхармония.

Снимки: Александър Богдан Томпсън


Кулминацията на вечерта настъпи, когато Райна Кабаиванска обяви новите стипендианти на своя фонд в Нов български университет, чиито дългогодишни партньори са Фантастико и Столична община. Стипендии за обучение в Италия получиха сопраното Аида Паску ( Румъния), българският бас Божидар Божкилов и баритонът от Южна Корея Хе Канг.

Снимки: Александър Богдан Томпсън

„Тези артисти са млади, талантливи и вярвам с хубаво бъдеще на оперната сцена.“, каза при връчването на стипендиите голямата оперна актриса. „Те направиха големи крачки в развитието си. В някои от тях виждам възможност за усъвършенстване и ще работим и следващата година, други ще представим през декември в операта „Бохеми“.

Снимки: Александър Богдан Томпсън


Седем от участниците в Галаконцерта ще получат главни роли в четири спектакъла на „Бохеми“ през декември в Софийската опера. На сцената тогава ще излязат румънското сопрано Аида Паску, Ариана Чимолин - сопран от Италия, Божидар Божкилов, бас (България), Виринеа Пърнау, сопран (Молдова), Донгхюн Ким, тенор (Южна Корея), Уонджун Джо, баритон (Южна Корея),  Хе Канг, баритон (Южна Корея). Премиерната дата е 15-ти декември, денят, в който Кабаиванска празнува рожден ден.

Райна Кабаиванска благодари на всички, които подкрепят каузата й да запази и развива огромното наследство на операта – дългогодишните партньори на Майсторския клас Фантастико, Столична община и Софийска филхармония, както и на новите меценати A1, КФМ, Дерони и Данон.

Снимки: Александър Богдан Томпсън


Специален поздрав към Райна Кабаиванска и учениците от XXII Майсторски клас отправи ректорът на Нова български университет проф. Пламен Дойнов, д.н.

„Слушайки този концерт, аз си дадох сметка, че Райна Кабаиванска дава на учениците си предимно знания. Защото аз чух не просто можещи гласове, но и знаещи гласове. Гласове, които помнят други велики гласове, които са се издигали по безсмъртните арии, които чухме. И опитът на Райна Кабаиванска им дава точно това. Дава им памет и за други гласове. Защото пеенето без памет е празно пеене. А цялата зала България тази вечер се изпълни с пеене, което помни, което почита, което може. Паметни гласове, които ще помним, но и паметливи гласове, които помнят. Това е истински празник и за Нов български университет е чест да бъде в центъра на този празник“.

Главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Стефана Здравкова поздравява Райна Кабаиванска.
Главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Стефана Здравкова поздравява Райна Кабаиванска. Снимки: Александър Богдан Томпсън


Медийни партньори на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска са NOVA, БНР, Дарик Радио и БТА. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община.