Академик Никола Съботинов е новият председател на БАН
Академик Никола Съботинов е новият председател на БАН / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Академик Никола Съботинов е новият председател на Българската академия на науките (БАН). Академик Съботинов получи гласовете на 84 от членовете на Общото събрание на академията. 22 гласа получи другият кандидат – академик Борислав Боянов. 110 от членовете на Общото събрание участваха в гласуването.

За поста председател на БАН първоначално бяха издигнати три кандидатури, но в хода на заседанието на Общото събрание академик Александър Петров се отказа доброволно от борбата за ръководния пост. Той се аргументира с това, че отчита предварителния вот и многобройните номинации на академик Съботинов, които бяха общо 23.

Напрежение в залата предизвика изказването на академик Боянов, който упрекна своя опонент за това, че с действията си обижда Общото събрание. По думите му академик Петров предварително е планувал тази стъпка. След като двамата кандидати отговориха на поставените им въпроси се премина и към тайното гласуване.

Малко след изнасянето на резултатите академик Никола Съботинов заяви: „За мен този избор е един огромен дълг, който се основава на запазването на най-старата българска институция”. В своята програма за управление Съботинов предвижда 100 процента увеличение на заплатите, тъй като според него българските учени получават най-ниското възнаграждение в Европа. Той подчерта още, че ще направи всичко възможно, за да избегне 12-процентното съкращение на щата в БАН.