78 млн. души в ЕС живеят бедно
78 млн. души в ЕС живеят бедно / снимка: Sofia Photo Agency

78 милиона души в Европейския съюз все още живеят бедно по данни от последните три години. Това съобщи президентът на Европейската анти-бедност мрежа /EAPN/ Лудо Хореманс в курорт "Албена", където се проведе заседание на Генералната асамблея на организацията. Форумът премина под надслов „Подготовка за успешна 2010 година - година за борба с бедността в ЕС".

Европейската анти-бедност мрежа ще настоява националните правителства да положат много повече усилия за изкореняване на бедността до 2020 година, каза Лудо Хореманс. Мрежата ще създаде специален фонд за финансиране на проекти за борба с бедността, който се очаква да заработи през 2010 година, стана ясно още на форума в Албена. От организацията се надяват дотогава във фонда да се наберат 5 млн. евро. Ще бъде учредена и награда за най-креативно дарение, която ще се връчва на всеки две години.

В България хората в риск от бедност са между 14.1 до 14.2 процента от населението, съобщи зам.-социалният министър Лазар Лазаров, който също присъства на форума. По думите му в ЕС този показател е над 17 %. Лазаров уточни, че у нас хората, които живеят сами и тези над 65-годишна възраст, попадат в опасна рискова група, застрашена и от по-високо ниво на бедност. Затова социалното министерство разработвало приоритетни мерки за подкрепа на тези хора.