56 творби са отличени в конкурса  Слънчевите руни в българските носии и тъкани
56 творби са отличени в конкурса Слънчевите руни в българските носии и тъкани / netinfo

56 творби и седем колекции са отличени във Втория национален конкурс за детска рисункаСлънчевите руни в българските тъкани и носииСилистра 2007”. Събитието се провежда под патронажа на българския еврокомисар Меглена Кунева. Негови организатори са фондация “Ян Бибиян” и Силистренската община.

Изложба на наградените рисунки се открива във фоайето на драматичния театър “Сава Доброплодни”. Сред тях са творби на деца от българските диаспори в Румъния, Сърбия и Украйна.

Идеята за конкурса “Слънчевите руни в българските тъкани и носии” е на силистренската художничка Йонка Господинова. Тя смята, че изучаването и пресъздаването в картини на руническите знаци и традиционната българска орнаментика възпитава в естетика и чувствителност младите хора.

След Силистра изложбата ще бъде представена в редица български градове, откъдето има участници. Подадена е заявка от Народното събрание, а българският еврокомисар Меглена Кунева се е ангажирала да покаже детските рисунки и в Брюксел, съобщиха организаторите.