500 лева гаранция за ромска сватба на открито
500 лева гаранция за ромска сватба на открито / снимка: 4coolpics.com

500 лева парична гаранция ще внасят организаторите на ромски сватби на открито. Това е окончателният вариант за промяна в общинската наредба №1, предложен от работната комисия, която обсъждаше и 50 и 100 лева размер на депозита. При подаването на молба за тържество на открито ще се плаща такса 50 лева.

Парите ще остават за общината в случай на неспазване на нормите на обществения ред. Депозитът ще стои в касата на администрацията минимум две седмици от подаване на молбата, след което ще се върне на организатора на събитието, ако проверката не установи нарушения.

2000 лв. ще бъде санкцията за превишаване нивото на шума, не почистване на района след мероприятието или пиянски свади, както и неспазване на крайния час на увеселенията, който остава 21 ч., пише още в проектодокумента, който ще бъде гласуван на сесията на 17 септември.

Предстои среща с фирми-озвучители, на която да се реши какъв да бъде принципът за определяне на паричната гаранция при тях – еднократна годишна или също 500 лева за мероприятие, каза за Дарик радио зам.-кметът Красимир Ангелов.

Разрешенията за празненства на открито се издават от кмета на общината, който от своя страна делегира права на районните кметове. Те определят условията и местата, където да се провеждат увеселенията.