22 000 служители ще изучават информационни технологии през тази година
22 000 служители ще изучават информационни технологии през тази година / netinfo

През тази година в курсове по информационни технологии ще бъдат включени 22 000 служители в администрацията. Близо половината от тях са в курсове за напреднали, а 7000 се подготвят за международно сертифициране.

Това съобщи във Варна министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Той отбеляза, че през обученията преминават и магистрати и служители на вътрешното ведомство. Готови сме да обучаваме и специалисти от сектор "здравеопазване", ако имат интерес, каза Василев.

До момента в страната 4728 служители са получили сертификат IT Card. На изпитите за базови компютърни умения до края на септември ще преминат още 5000 души, каза Василев. По думите му българските служители показват най-висока успеваемост в цяла Европа. Процентът на издържалите тестовете е 46,8, а за държавната администрация е дори по-висок, което се дължи на проведените курсове, обясни министърът.

Всички администрации в страната вече имат електронни подписи, посочи Василев; по думите му са раздадени общо 2150 подписа. Предстои министерството да осигури още модерни компютри за администрациите.

Министър Николай Василев и областният управител на Варна Петър Кандиларов днес връчиха сертификатите на служители в администрации от района, преминали успешно тестовете по компютърни умения. IT Card получават 335 души.

Други новини от Варна