16 800 лв. събраха от благотворителен търг в подкрепа на онкоболни
16 800 лв. събраха от благотворителен търг в подкрепа на онкоболни / БГНЕС
16 800 лв. събраха от благотворителен търг в подкрепа на онкоболните
58144
16 800 лв. събраха от благотворителен търг в подкрепа на онкоболните
  • 16 800 лв. събраха от благотворителен търг в подкрепа на онкоболните

16 800 лева бяха събрани за час и половина в благотворителен търг на 33 произведения на видни български творци, който се проведе тази вечер в подкрепа на онкоболните. С търга се отбелязва официалното начало на дарителската кампания „За живота", която цели да набере средства за нова апаратура за лъчетерапия на рака на гърдата. Уредът ще бъде уникален за страната ни, а за закупуването му са нужни 3 млн. лева.

След като средствата бъдат събрани, апаратът ще бъде инсталиран в операционното отделение на Националната онкологична болница в столицата.

Идеята за подобна инициатива се ражда от доцент Веселина Първанова, която е началник на Клиниката по лъчелечение в Онкологичната болница: „Посещението ми в Хайделберг на конгрес за такъв вид лечение, както и визитата ми в Брюксел, където бяха представени предимствата на този уред, бяха в основата на тази ми идея. Тогава аз я прегърнах и затова през 2010-а написах доклад до ръководството, че би трябвало да се купи такъв апарат."

Българинът не е загубил чувството си за отговорност, категоричен беше директорът на НЗОК Пламен Цеков: „Има толкова много хора, които искат да направят нещо извън системата на здравеопазването, извън институциите, което за мен е показателно, че все пак човешкото в нас е останало. Надявам се тази инициатива да зарази българите, въпреки че времената са трудни... Ма те кога са били леки? Виждам колко много хора има тук, личности, известни, дали много - да вземем професор Черноземски, доайенът на българската онкология, който е невероятен и продължава да се бори, независимо от годините си," допълни Цеков.

От своя страна Иван Черноземски подчерта, че е бил много изненадан: „Изненадан съм, защото след години на разделяне, противопоставяне, липса на интерес и на желание да се помогне, започва нещо, което е чудесно."

Цялата инициатива по събирането на средствата ще продължи шест месеца, обясни директорът на онкологичната болница доцент Здравка Валерианова: „Това е една идея, една борба. Борбата за живота на жената, на българката, която виждаме всеки ден около нас, която ни се усмихва и носи много радост и любов в живота ни. Надявам се да успеем за шестте месеца."

Дарителската инициатива, която се провежда с медийното партньорство на Дарик, ще продължи шест месеца. Средствата ще се набират чрез дарителска сметка, която е разкрита във фонд "13 века България", както и със sms с текст DMS ZAJIVOTA на кратък номер 17777.