Търсиш начин да впечатлиш любимия човек и да запалиш отново искрата в отношенията ви? Защо не го изненадаш с нещо вкусно и специално, което ще му остави сладък вкус в устата и в сърцето? Представяме ти една класика, която ще накара всеки да се влюби отново – Кайзершмарн.
Какво е Кайзершмарн?
Кайзершмарн, известен още като бъркани палачинки, е десерт, който може да се сервира като закуска или следобеден снак. Тези пухкави парченца сладко тесто са като гъба, която попива ароматите и сосовете, с които се гарнират. Тайната им е във въздушната текстура, която се постига чрез специална техника на смесване и готвене.
Приготвянето на Кайзершмарн изисква малко повече внимание и умения, но усилията определено си заслужават. Вкусът им е неустоим и различен от стандартните палачинки, които сме свикнали да правим.
Рецепта за Кайзершмарн
Необходими продукти (за 2 порции):
1 супена лъжица стафиди
1 чаена лъжица тъмен ром
125 мл прясно мляко
2 яйца (разделени жълтъци и белтъци)
1 чаена лъжица ванилов екстракт
60 г брашно
25 г фина кристална захар
щипка сол
1 супена лъжица масло за тигана
пудра захар за поръсване
пресни ягоди или друг плод за сервиране
Начин на приготвяне:
Подготовка на стафидите: Накиснете стафидите в рома за няколко часа.
Смесване на съставките: В купа смесете жълтъците, ваниловия екстракт и брашното, като постепенно добавяте млякото, за да получите гладка смес без бучки.
Разбиване на белтъците: В отделна купа разбийте белтъците със солта на средна скорост, докато започне да се образува пяна. Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването на висока скорост, докато белтъците станат лъскави и плътни.
Смесване на белтъците с жълтъчната смес: Внимателно добавете разбитите белтъци на части към жълтъчната смес, като разбърквате с шпатула, за да запазите въздушната им текстура.
Готвене: Разтопете маслото в широк тиган на умерен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, изсипете палачинковата смес и добавете стафидите. Гответе 6-8 минути, докато долната страна стане златиста.
Обръщане и накъсване: Разделете палачинката на четири части с шпатула и обърнете всяка част. Гответе още 3-4 минути, след което накъсайте палачинката на по-малки парчета. Поръсете с пудра захар и гответе още няколко минути, докато се карамелизира.
Сервиране: Разпределете накъсаните палачинки в чинии, поръсете с пудра захар и гарнирайте с пресни ягоди или друг плод по избор.
Кайзершмарн не е просто десерт – това е израз на внимание, грижа и желание да направиш нещо специално за любимия човек.
Всяка хапка е наслада за сетивата, а самият акт на приготвяне показва, че си вложила усилия и любов. И не на последно място, това е чудесна възможност да прекарате качествено време заедно, наслаждавайки се на нещо вкусно и уникално.
Така че, влез в кухнята, запретни ръкави и приготви този деликатес, който със сигурност ще върне усмивката на лицето на любимия човек.
Какво е Кайзершмарн?
Кайзершмарн, известен още като бъркани палачинки, е десерт, който може да се сервира като закуска или следобеден снак. Тези пухкави парченца сладко тесто са като гъба, която попива ароматите и сосовете, с които се гарнират. Тайната им е във въздушната текстура, която се постига чрез специална техника на смесване и готвене.
Приготвянето на Кайзершмарн изисква малко повече внимание и умения, но усилията определено си заслужават. Вкусът им е неустоим и различен от стандартните палачинки, които сме свикнали да правим.
Рецепта за Кайзершмарн
Необходими продукти (за 2 порции):
1 супена лъжица стафиди
1 чаена лъжица тъмен ром
125 мл прясно мляко
2 яйца (разделени жълтъци и белтъци)
1 чаена лъжица ванилов екстракт
60 г брашно
25 г фина кристална захар
щипка сол
1 супена лъжица масло за тигана
пудра захар за поръсване
пресни ягоди или друг плод за сервиране
Начин на приготвяне:
Подготовка на стафидите: Накиснете стафидите в рома за няколко часа.
Смесване на съставките: В купа смесете жълтъците, ваниловия екстракт и брашното, като постепенно добавяте млякото, за да получите гладка смес без бучки.
Разбиване на белтъците: В отделна купа разбийте белтъците със солта на средна скорост, докато започне да се образува пяна. Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването на висока скорост, докато белтъците станат лъскави и плътни.
Смесване на белтъците с жълтъчната смес: Внимателно добавете разбитите белтъци на части към жълтъчната смес, като разбърквате с шпатула, за да запазите въздушната им текстура.
Готвене: Разтопете маслото в широк тиган на умерен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, изсипете палачинковата смес и добавете стафидите. Гответе 6-8 минути, докато долната страна стане златиста.
Обръщане и накъсване: Разделете палачинката на четири части с шпатула и обърнете всяка част. Гответе още 3-4 минути, след което накъсайте палачинката на по-малки парчета. Поръсете с пудра захар и гответе още няколко минути, докато се карамелизира.
Сервиране: Разпределете накъсаните палачинки в чинии, поръсете с пудра захар и гарнирайте с пресни ягоди или друг плод по избор.
Кайзершмарн не е просто десерт – това е израз на внимание, грижа и желание да направиш нещо специално за любимия човек.
Всяка хапка е наслада за сетивата, а самият акт на приготвяне показва, че си вложила усилия и любов. И не на последно място, това е чудесна възможност да прекарате качествено време заедно, наслаждавайки се на нещо вкусно и уникално.
Така че, влез в кухнята, запретни ръкави и приготви този деликатес, който със сигурност ще върне усмивката на лицето на любимия човек.