/ ThinkStock/Getty Images
Способността на децата да извършват фини движения с ръце и комуникативните им способности намаляват при продължителен престой пред екрана на телевизор, компютър или друго устройство, съобщава ирландският сайт Брейкингнюз.

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Канадски учени изследвали 2400 деца на две и три години и техните родители. Децата, прекарали по-дълго време пред телевизионния екран или в компютърни игри, се представили по-зле при основна проверка на умения за координация, комуникация, социални умения и решаване на проблем за 3- и 5-годишна възраст.

Една четвърт от децата имали дефект в общуването или моториката, или забавили своето речево развитие още в предучилищна възраст. Взирането в екрана пречи на развитието на физическите и умствени способности на децата и вреди на социалното и емоционално здраве, каза д-р Шери Мадигън, водещ учен от университета в Калгари.

Интернет тормозът - ежедневие за българския тийнейджър

Учените установили, че децата на две години прекарват средно по 17,09 часа седмично пред екрана на електронно устройство, а три- и петгодишните - съответно по 24,99 и 10,85 часа.

Вълшебните игри от детството, които днес не знаем

и ощеКогато нямаше компютри, децата играеха на „Дама" и „Дай бабо огънче"

Авторите съветват в дома да се обособи "зона без екран", както и да се определи време, в което не работи нито едно устройство. Родителите трябва да ограничат времето, което самите те прекарват пред екрана и да отделят повече време за директно общуване с децата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА