Констатирани са пропуски в работата на служителите
Инцидент с пострадало в детска градина момченце стана повод за бурни дискусии в социалните мрежи. Случаят е от Добрич, а майката на 3-годишното дете разказва, че то се е върнало вкъщи с големи рани по лицето. Инцидентът става преди дни, когато децата посещават обединени групи заради летния график на градината.

„Моят съпруг на 13-и към 17 часа някъде отиде да вземе децата от градина, при което, когато е отишъл, още на входа го е чакала лелята видимо притеснена. Тя му е обяснила предварително, че детето е паднало и общо взето го е подготвила за това, което ще види”, разказва Веселина Боева. По думите ѝ съпругът ѝ получил 3 различни версии за случилото се. „Две от тях са сходни – че бягал, спънал се и паднал. Едната е, че се е спънал на баскетболен кош и така е паднал. Другата – че сам се е спънал и е паднал. Третата – бил е на катерушка и е паднал от нея”, допълва майката пред NOVA

Обезпокоена от вида на сина си, когато се прибира у дома, Веселина звъни на директора на градината. „Обясних, че съм прибрала детето с рани, че са ми обяснили, че е паднал, и че фактът, че никой не ми се е обадил, е най-притеснителен от цялата работа, защото, по думи на персонала тогава, детето е паднало около 10 часа сутринта. До 17 часа никой не ми е звъннал да ме уведоми, да ми каже, да преценя има ли нужда да го взема, няма ли нужда – каквото и да е”, споделя жената. Съмненията ѝ са, че синът ѝ е ухапан от друго дете.

Такива са и първите становища на медици от Спешното отделение, където детето е прегледано. Съдебен лекар отхвърля тази хипотеза, но потвърждава заключението на неврохирург, че момченцето има мозъчно сътресение.

Майка прибра сина си с дълбоки рани по лицето от детска градина (СНИМКИ)

Според директора на детското заведение насилие над него не е оказвано. „Детето е бягало около катерушката, спънало се е на нея и след това е паднало и се е ударило точно в стойката на баскетболния кош. Тъй като се е опитало да стане, след това още веднъж се е навело и повторно се е наранило. Никой не го е бутнал, но искам особено внимание да обърна на факта, че насилие над детето не е упражнено”, категорична е Марияна Димитрова.

Дни по-късно Веселина е информирана коя е учителката, на която са поверени децата във въпросния ден. „Информацията, която получих от нея, беше, че тя не е била там в момента на инцидента. Била е вътре до тоалетната. Получих извинение от нейна страна за това, което се е случило на детето. Директорката също ми се извини, но факт е, че все още няма видимо поета отговорност”, казва майката.

Проверка по случая е извършена и от Община Добрич. Констатирани са пропуски в работата на служителите. При такава ситуация се уведомява първо директорът на детската градина, след това медицинско лице и накрая родителите. За този пропуск учителката и помощник-възпитателката ще получат административни наказания.