Звезди в черно-бяло
Звезди в черно-бяло / netinfo
Звезди в черно-бяло
52575
Звезди в черно-бяло
  • Звезди в черно-бяло

Черно-бели снимки на едни от най-популярните световни артисти, режисьори, музиканти, писатели, художници ще бъдат изложени от 22 април в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Уникалните фотоси са част от изложбата "Звезди във Венеция". Всички до един са правени в италианския град по време на прочутия кинофестивал и традиционното биенале на изкуствата. В залите на столичната галерия експозицията ще остане до 11 май, а след това организаторите й имат амбицията тя да се превърне в пътуваща - не само из страна ни, но и извън нея.

Историята на изложбата започва от Венеция не само защото всички фотографии, включени в нея, са правени там. Преди известно време кураторът й Жорж Лукс, разхождайки се из италианския град, попаднал на малко магазинче, което приковало внимание му заради черно-бяла снимка в него на Шон Конъри. Пред Дарик Лукс разказа: "Позаинтересувах се кой стои зад това. Какви са тези снимки, които видях, на кого са. И така стигнах до името на популярния майстор на черно-белия фотопечат, фотографът Виторио Паван. Запознахме се и той ми показа един огромен архив, от който аз бях просто изумен. Казах му: Ок, ние трябва да направим нещо, да подберем някакви кадри. Това беше изключително трудна задача, защото в архива има 300 000 негативи, фотографии. От тях направихме селекцията за изложбата в София, която мисля, че си заслужава да бъде видяна".

Жорж и Виторио избират 90 черно-бели фотографии, които вече са подредени из залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство. На кадрите са звезди като София Лорен и Клаудия Кардинале, Хъмфри Богарт и Пол Нюман, Федерико Фелини, Труман Капоти, Салвадор Дали.

За снимките Жорж Лукс казва: "Тези снимки няма как да бъдат описани, да бъдат разказани с думи, защото всяка от тях притежава различни естетически особености, различно качество. Истинско предизвикателство е да ги разглеждаш и да разпознаваш хората на тях или да виждаш такива, които не знаеш кои са. Всеки кадър по някакъв начин разказва история, лична история. Ето защо аз мисля, че би било прекрасно за хората, чрез лицата на популярните личности, на знаменитостите, да открият и историите зад тях. Да видят известните зад завесата".

Звезди в чернобяло
netinfo

Кураторът на изложбата "Звезди във Венеция" обяснява още, че докато човек гледа снимките, включени в нея, е трудно да прецени дали знаменитостите са позирали за тях или са ги заснели без да знаят, изненадващо. Лукс добавя: "Тези хора по някакъв начин винаги позират, а ти си мислиш колко са хубави и колко естествено изглеждат. С цялостното си поведение те демонстрират собствения си свят. Това, което мен ме стресна, в положителния смисъл на думата, е именно колко естествено се държат тези големи знаменитости. Това показва какъв голям респект съществува между фотографа и дадената звезда. Те приемат спокойно, че някой около тях ги снима. Самите фотографи също са респектирани от тези хора, които искат да покажат в най-добрата им светлина. Така че, при тези снимки, никога не можеш да си сигурен дали популярните личности са позирали, или естествеността се дължи на професионализма на фотографите да ги заснемат по начин, по който изглеждат истински, впечатляващи".

Ето и в какво се крие очарованието на черно-бялата фотография според Жорж Лукс: "Основното е, че докато се разхождаш сред снимките и ги гледаш, това, което ще откриеш е, че те са много ясни, чисти. Няма нищо излишно, което да дразни очите ти. Фокусът е изцяло върху това, което фотографът иска да ти покаже. Като куратор аз съм правил много изложби с цветни снимки. Цветната фотография също е много качествена, разбира се, но за мен черно-бялата ти показва същността, няма излишни детайли. Ако искаш да направиш черно-бяла снимка само трябва да се концентрираш върху това как да направиш композиция, как да работиш със светлината - в тях се крие същността на фотографията".

Звезди в чернобяло
netinfo