Животът вече започва на 72 години
Животът вече започва на 72 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Забравете, че 40-те години са "новите 30" или, че животът започва на 50 години.

Днес, в съвременния свят 72-та година от живота се смята за "новите 30". Според германските учени качественият живот е от ключово значение за дълголетие.

Учените твърдят, че качественият живот в развития свят е много висок, в сравнение с преди години, когато хората умираха на 30. Според изследователите, днес лесно се живее над 70 години.

Например в Япония и Швеция хората на тази достолепна възраст ходят на лов, събират храна с лекота, така че представителите на африканските племена на 30 години имат същите шансове на смъртност, както и 72-годишните японци.

Това е заключението от изследователския екип ръководен от д-р Оскар Бъргър, който твърди, че от 1840 г. животът се удължава. Смята се, че 1900 г. е векът, когато продължителността на живота при хората бележи скок.

"Продължителността на живота при хората е постигната заради премахването на екологичните шокове, болестите по-лесно се лекуват от преди, медицината има драстичен напредък, а и качествената храна също е допринесла за това", обясняват още учените.