/ Thinkstock/Getty Images
Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година два месеца по-рано, отколкото преди 20 години. Това сочат изчисленията на неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк" (Global Footprint Network - Мрежа глобален отпечатък), предаде АФП.

Природата – на прага на смъртта (СНИМКИ)

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията. "Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет", предупреждава тя.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове. "Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 процента, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява "Глобъл футпринт нетуърк".

Всеки може да изчисли екологичния си отпечатък на www.footprintcalculator.org, посочва АФП.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА