Защо полумесецът е символ на исляма?
Защо полумесецът е символ на исляма? / Thinkstock/Getty Images

Защо полумесецът е символ на исляма? Каква е връзката на тази религия с точно тази фаза на луната и какво символизира срещаният на много от знамената на ислямски държави полумесец и звезда?

Отговорът на този въпрос ще ви изненада доста. Нещо повече, ще е голяма изненада и за мюсюлманското население на всички онези споменати държави, защото всъщност това, което се вижда на флаговете им не е полумесец. Нещо съвсем друго е.

Нека започнем най-напред с това, че ислямът категорично забранява наличието на религиозни символи. Така че какъвто и да е знак, който да отличава мохамеданите, поставен върху техните джамии, всъщност е светотатство и е в разрез с каноните на корана. Ето ви огромно противоречие номер едно. Полумесецът, като символ на исляма, е сравнително нова приумица и е разпространена масово едва след 50-те години на XX век, като основания са намерени във втора глава на корана стих 189, че новолунието символизира времето за свещеното пилигримство и уважението на Аллах. Обърнете внимание - новолунието.

Ранните мохамедани не само че не са ползвали този символ, но и са го преследвали в известен смисъл. Техните знамена са бели едноцветни - бели, зелени или черни. Върху тях имало надписи, но никога символи. Как така са преследвали този символ? Какво значи това, след като отоманското нашествие е под флаг с полумесец и звезда. Опираме до Отоманската империя. Наличието на полумесец на флаговете в началото не е било символ на империята. Още по-малко пък на религията, което както споменахме е забранено. То е показвало какъв точно е султанът. Червеният цвят е значел, че е от юг, принадлежи на югозападното крило на тюркските народи, наречени огузи. Създателите на Отоманската империя са огузи, продължители на огузкия хаганат. Една специална група от огузите са селджукските турци, приемат исляма около хилядната година. Но към този момент те вече са имали символа на полумесеца. Или иначе казано, понеже това не е полумесец, имали са божествената представа за подредбата на гю нана и ай ата. Тоест майка - слънце и баща - луна. Това на флаговете е слънчево затъмнение. Ранните тюрки са били тенгристи. Небесните обекти са символизирали божествата им.

Ето как подредбата на слънцето, луната и звездата символизират сиджи - свещената подредба. Никакъв полумесец не е това, а новолуние, което закрива слънцето. Отоманските султани са искали да покажат връзката си с огузите и затова са носили като личен герб този символ. Но те всички са били огузи и скоро символът е станал събирателно за цялата Отоманска империя. А скоро е бил и погрешно интерпретиран: а) като полумесец и б) като религиозен символ. Все едно да приемеш бурбонската лилия за символ на християнството.

Много от страните, част от Отоманската империя, са запазили този символ на флаговете си и след постигането на независимост. Заради историческата връзка. Либия, Алжир, Тунис. Други пък също са искали да се пишат огузи. А трети просто са се объркали, че това е символ на исляма. Надяваме се разяснихме едно заблуждение. Няма полумесец, има новолуние на слънчев фон. И това е предмохамеданско. Езически символ, превърнал се в граждански, а не в религиозен.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук