Πpилaгaна в пpoдължeниe нa вeĸoвe в нapoднaтa мeдицинa, цeлинaтa пpoдължaвa дa дoĸaзвa, чe имa мнoгo лечебни свойства.

У нас са познати основно два вида целина - листна и коренна, като и двата вида намират широко приложение в кулинарията. Хубавото при целината е, че тя има ниско съдържание на калории. Именно затова прекрасен начин да свалите няколко излишни килограма е като похапвате целина. В нея има голямо количество вода и именно затова с нея може да предотвратите чувството на глад.

Целината предотвратява натрупването на газове и спазми в червата. Укрепването на имунната система е сред ползите на целината. Използва се срещу диабет и за болки в стомаха. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти и полизахариди. В допълнение тoвa пpaви цeлинaта пoлeзнa и зa лeчeниe нa шиpoĸ cпeĸтъp oт cъcтoяния, като бoлĸи в cтaвитe, пoдaгpa, бъбpeчни и чepнoдpoбни инфeĸции, ĸoжни зaбoлявaния, cиндpoм нa paздpaзнeнитe чepвa и инфeĸции нa пиĸoчнитe пътищa.

целина
ThinkStock/Getty Images

Целината е идеален източник на витамин А и В. Наличието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий и различни минерали. Именно затова тя се препоръчва на хора, страдащи от астма.

Целина и магданоз пазят от левкeмия

Консумацията на целина е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като тя намалява риска от инфаркт и инсулт. Също така целината контролира кръвното налягане.

Диетолози определиха най-полезните храни

Проучвания доказват, че сокът от целина балансира холестерола чрез увеличаване на жлъчната секреция. Целината осигурява защита срещу рак. Според проучванията тя предотвратява разпространението на раковите клетки.

целина
ThinkStock/Getty Images

Бременните жени не бива често да консумират целина, защото тя повишава риска от спонтанен аборт. Прекомерната консумация може да предизвика алергични реакции също.

И още:

Зелени листни зеленчуци за регулиране на кръвната захар

Две зелени оръжия срещу връщането на килограми след диета

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)

4 зеленчука, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

Най-полезните плодове и зеленчуци

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук