Консумирането на целина и на магданоз, съдържащи флаваноида апигенин, може да помогне за предотвратяването на левкемия, открили холандски учени, съобщава Ройтерс.
Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген, Холандия, съобщи, че изследванията са показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците, може да спре развитието на два вида клетки при левкемията и да намали шансовете им за оцеляване.
Откритието показва, че апигенинът може да е ключът към предотвратяването на левкемията, обясни Пепеленбош. Той обаче предупреди, че според резултатите от изследването веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия.
„Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението", обяснява Пепеленбош.