/ iStock/Getty Images
Часовник "Ролекс", носен от британски затворник по време на т. н. "Голямо бягство" от нацисткия лагер за военнопленници Сталаг Луфт III, беше продаден за 189 000 долара в четвъртък в Ню Йорк. Крайната сума за часовника, продаден на анонимен купувач, беше по-малка от очакваните от Christie's 200 000 и 400 000 долара.

Часовникът е носен от Джералд Аймесън в нощта на 24 март 1944 г., когато група съюзнически войници предприемат дръзкото бягство, вдъхновило филма от 1963 г. с участието на Стив Макуин.

Аймесън е поръчал часовника от Rolex в Швейцария, който го е изпратил чрез Червения кръст до затворническия лагер край днешния полски град Заган, заявиха от Christie's.
Стоманеният часовник с черен луминисцентен циферблат и стрелки е "помогнал за планирането и изпълнението" на пътя към свободата, допълват от аукционната къща.

Christie's заяви, че смята, че часовникът е помогнал да се изчисли времето, необходимо на затворниците да пропълзят през тунелите, използвани при бягството, както и да се определи времето на патрулите на лагерната охрана.

Според Christie's Аймесън е носил часовника Oyster Chronograph, докато е чакал 172-ри на опашката за бягство. От 200 затворници, участвали в плана, 76 за кратко избягали. Аймесън не е сред тях. Всички мъже, с изключение на трима, са заловени, а 50 са екзекутирани.

В края на войната през 1945 г. Аймесън е освободен от друг лагер за военнопленници. Той носи часовника до смъртта си през 2003 г. на 85-годишна възраст. За първи път той е продаден на търг във Великобритания през 2013 г.

Часовникът е продаден заедно с няколко други предмета, сред които свирка на Кралските военновъздушни сили и членска карта за Клуба на златната рибка - запазен за пилоти и екипажи, които са се приземили аварийно в морето и са оцелели. 
БГНЕС