В сърцето на тайгата в Сибир масивен кратер е наричан от местните “Врата към подземния свят“. Той се появява под формата на огромна пукнатина в земята, с около километър дължина и сто метра дълбочина в единия край, но от тогава се разраства.

Той се появява в Сибир още през 1960 година. Намира се близо до селището Батагайка и е кръстен на преминаващата наблизо река Батагайка, приток на Яна.

Кратерът се появил след като била изсечена голяма част от гората в района. Свличането се изострило, когато вследствие на покачилите се температури се разтопили ледове, които били вечно замръзнали. В този район температурите падат до минус 50 градуса по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата.

Сибир
Thinkstockphotos

Учените все още спорят за причините, довели до появата на кратера. Една от теориите обяснява това явление с глобалното затопляне и бързото топене на дълбоко замръзналата почва в Сибир.

Три мистериозни места в света, за които няма обяснение (ВИДЕО)

Има и други предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия на газ метан под повърхността на Земята. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.

Изследователите са установили, че почвата и растенията там са на възраст над 200 000 години.

5 чудеса, създадени от природата (СНИМКИ)

В списанието „Quaternary Research“ институтът „Алфред Вегенер” (Alfred Wegener Institute/AWI) публикува изследване, според което огромната дупка е растяла с повече от 10 метра годишно в последното десетилетие. А в по-топлите години е нараствала до 30 метра.

 
 
Публикувахте от Milan D. Basaric в Петък, 5 октомври 2018 г.

И още:

Кладенецът на посветените - едно от най-мистичните места на земята (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-странните места по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Тайнствена гигантска дупка в Сибир предизвиква интереса на руски учени

Мистериозни снежни сфери се появиха в Сибир (СНИМКИ/ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук