Тайнствена гигантска дупка в Сибир предизвиква интереса на руски учени
Тайнствена гигантска дупка в Сибир предизвиква интереса на руски учени / снимка: Guliver/Getty Images

Изследователи ще проучват странна гигантска дупка, която се появи в един от най-изолираните райони на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна телевизия.

Не е ясно какво е причинило появата на огромния кратер с около 100 м диаметър, заснет от въздуха в Ямал, чието име означава „Краят на Земята” на местния ненецки език. В този район температурите пада до минус 50 градуса по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата.

Експедиция за събирането на проби от почвата и от водата от района на обекта се планира за утре. В нея ще участват двама изследователи от базирания в Сибир Център за изследване на Арктика и един учен от Руската академия на науките.

Ямал, в Северозападен Сибир, е обитаван от пастири на северни елени. Той е един от най-богатите на природен газ руски региони, предава БТА. Гигантската дупка беше открита край газовото находище Бованецки. Има предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.