В Сибир откриха фосил на папагал
В Сибир откриха фосил на папагал / Thinkstock/Getty Images

Фосилизирана кост на папагал бе открита в Сибир, съобщи Би Би Си. Това е най-северната точка, в която е намирана следа от тази птица, както и първият подобен случай в Азия.

Учените открили останките на древния папагал в източната част на Сибир. Костта датира отпреди 16-18 млн. години и предполага, че папагалите, които в момента населяват предимно тропически и субтропически региони, може някога да са били разпространени и в Евразия.

"Никой досега не е намирал доказателство за присъствието им в Сибир", казва д-р Никита Зелеков от палеонтологичния институт "Борисняк" към Руската академия на науките в Москва. "Изкопахме всякакъв вид животни - предимно гризачи, носорози, котки, хипопотами и др. Никога преди не сме намирали следи от екзотични птици".

Доктор Зеленков открил специфична част от кост в долната част на крака на птиците. След като я сравнил с тази при други видове пернати, той установил, че костта е принадлежала на малък папагал.

Това откритие би могло да промени теориите за това как древните папагали са се пръснали по света и по-късно са се установили в Северна и Южна Америка.

Източник: БТА