Вегетарианец осъди затвор заради месна храна
Вегетарианец осъди затвор заради месна храна / www.sxc.hu

Полския затворник осъди затвора, в който лежи, че не му осигурява вегетарианска храна. Янош Якобский излежава 8-годишна присъда, но като правоверен будист не консумира месо, твърди Би Би Си.

След като администрацията на затвора няколко пъти отхвърляла молбите му за вегетарианска храна, затворникът се обърнал към Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Съдът постанови, че администрацията е нарушила правото на затворника свободно да изповядва религията си или по-точно член 9-ти на Европейската конвенция по правата на човека.

Полското правителство се опита да докаже, че вегетарианската диета не е задължителна част от будистката традиция. Освен това затворът няма нито парите, нито практическите възможности да осигурява различни диети.

Янош Якобский заявил, че единственият изход за него като будист бил да се откаже да яде, но администрацията можела да изтълкува това като гладен протест, което се наказва допълнително.

Съдът намери, че причина и виновник за проблема е затворът. Освен това Темида наказа полската държава да изпрати 3000 евро на ищеца, допълва БГНЕС.

Служителят му капитан Артур Боянович заяви пред в. "Дейли телеграф", че преди време затворникът се представял за католик и искал да държи разпятие върху стената на килията си. Според него Янош Якобский правил всичко, за да досажда и затруднява администрацията на затвора.