В Юта обявиха порнографията за заплаха за здравето
В Юта обявиха порнографията за заплаха за здравето / Thinkstock/Getty Images

Силно консервативният американски щат Юта, в който живее значителна мормонска общност, стана първият американски щат, обявил порнографията за "криза в общественото здраве" с резолюция, приета под влияние на управляващата в щата Републиканска партия, предаде Франс прес. "Порнографията представлява криза в общественото здраве. Това е ендемичен проблем, който процъфтява благодарение на тайните и мълчанието", обясни пред АФП губернаторът на западния щат Гари Хърбърт.

Законодатели в САЩ обявиха порнографията за здравна криза

"Този текст ще позволи този проблем да се обсъжда открито и да се насочи вниманието към съвсем реалните опасности, които крие" порнографията, без при все това тя да се забранява, добави той.

Резолюцията, одобрена през март и влязла в сила вчера, призовава да се повиши "осведомеността, превенцията, изследването и адаптирането на обществените норми, за да се противодейства на епидемията от порнография, която поставя в опасност гражданите на Юта, както и тези в цялата страна".

Кои са най-популярните порно митове, в които вярваме

"Съзнаваме, че това е дръзка декларация и някои няма да са съгласни. Тук сме, за да кажем обаче, че това е чистата истина", заяви губернаторът републиканец при подписването на текста в столицата на щата, Солт Лейк Сити.

Нашите граждани знаят, че порнографията крие действителни рискове, отбеляза той, след което предупреди младите хора, че пристрастяването към нея нанася реални психологически и физиологични вреди.

Девет любопитни факта за порното

"Не става въпрос нито за разход на средства, нито за забрана на нещо от страна на държавата, а просто за призив към обществото да е наясно и да действа", подчерта Тод Уайлър - сенаторът републиканец, който защитаваше законопроекта и присъства на церемонията по ратифицирането му.

Губернаторът обнародва и закон, който задължава компютърните администратори да съобщават в полиция, ако попаднат на детска порнография в дадени компютри, в противен случай ги заплашва санкция.

Източник: БТА