/ Thinkstock/Getty Images
Учени установиха, че хората, загубили любим човек, са с повишен риск от смърт заради сърдечен арест в първите три месеца след кончината му, съобщава Сайънс алърт.
 
В проучването на екипа на Крис Фагундес от университета "Райс" в гр. Хюстън взели участие 65 души на възраст между 51 и 80 години. Те били разделени на две групи.
32 били вдовци или вдовици, а 33-ма попаднали в контролна група за сравнение. Специалистите отчели пола, възрастта, теглото и общото състояние на здравето на участниците.
 
Екипът открил в кръвта на хората от първата група повишено ниво на съединения, предизвикващи възпалителни процеси в организма. Сред тях били и цикотините TNF алфа (с ръст 7%) и IL (с ръст от 5%).
 

Thinkstock/Getty Images


В първата група било наблюдавано и 47% повишаване на нарушенията в сърдечния ритъм, което способства за развиването на сърдечна недостатъчност. Рискът от смърт средно се увеличавал с 41%, при това основен фактор били сърдечносъдовите заболявания.
 
Цикотините са онези белтъци, участващи в предаването на сигналите между клетките. Те се образуват в имунните клетки, главно в лимфоцитите и изпълняват няколко функции. Сред тях е активирането или потискането на възпаленията.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА