/ iStock/Getty Images
Сърцата и храносмилателните пътища на жабите могат да се видят през прозрачните им кореми
Рядък вид жаба, обитаващ само източните склонове на боливийските Анди, е забелязан в южноамериканската страна за първи път от 18 години насам, съобщи разследващият екип, направил откритието, пред АФП.

Боливийската кохранска жаба се отличава с напълно прозрачното си коремче, от където идва прякора й „стъклена жаба“.

Дървесна жаба ходи като маймуна, вместо да подскача


„Преоткриването на този вид ни изпълва с лъч надежда за бъдещето не само за бъдещето на стъклените жаби - едно от най-харизматичните земноводни в света - но и за шансовете за оцеляване и на други видове“, заявиха членовете на изследователския екип Родриго Агуайо и Оливър Квинтерос от природонаучния музей "Alcide d'Orbigny" и Рене Карпио от университета Сан Симон в Кочабамба.
 

Екипът се натъкнал случайно на жабите на 8 януари по време на мисия за спасяване на влечуги и земноводни, застрашени от хидроелектрически проект в Националния парк Караско на изток от Кочабамба, който е четвъртият по големина град в Боливия.

Стъклените жаби са мънички - с размери едва 19,74 милиметра и тежат около 70-80. Те са се срещали в областите Ла Пас, Кочабамба, Санта Крус и Чукисака. Сърцата и храносмилателните пътища на жабите могат да се видят през прозрачните им кореми.

Семейство откри жива жаба в салата си (СНИМКИ)

„Намерените в Националния парк Караско имаха прозрачно коремче с бяла гръд. Костите и гласовият сак на мъжките са тъмнозелени", заяви д-р Каприо. Откритите три жаби бяха откарани в центъра за опазване на земноводните в музея Alcide d'Orbigny.

Експертите ще се опитат да насърчат жабите да се размножават като част от стратегията за опазването им.
БГНЕС