Плодовете не са това, което бяха. Всяка година в магазините се появяват нови и нови хибридни плодове и зеленчуци. Вкусът им често е странен и екзотичен. А външният им вид е комбинация от плодовете, които познаваме.

Вижте най-интересните и странни плодове в света

Ръката на Буда - лимон с аромат на теменужки

Ръката на Буда е с аромат на теменужки и неслучайно се използва в парфюмерията, както и за свежест на дрехите при съхраняването им. Расте като храст и малко дърво, покрито с тръни.
Ръката на Буда е богат с витамин С и минералите калций и желязо.

Паразит може да заличи бананите от трапезата ни

Рамбутан - космат личи

Кората на плода е покрита с дълги 4-5 см косъмчета. Заради външния вид наричат рамбутана космат личи. Най-сладък е плодът, когато косъмчетата започнат да изсъхват. Богат е на жизненоважни минерални вещества като калций, желязо и витамин С.

Физалис

Вкусът му наподобява вкуса на цариградско грозде и плодовете му растат затворени в дълги люспи. Физалис има остър, освежаващ вкус и може да се използва в салати, като основна съставка за конфитюри или като добавка към желета.

Черна диня продадена за 4700 долара в Япония

Черимоя - златна перуанска ябълка

Черимоя има сладко-кисел вкус, който е описан като смесица от ананас, банан и ягода. Семената му са отровни и може да причини повече неприятности, отколкото ползи. Растението се отглежда в Южна Америка.

Карамбола - звезден плод

Карамбола е много вкусен плод, който е със звездовидна форма. Среща се в Малайзия и Индонезия. Описан е като комбинация от папая, портокали и грейпфрут.

Кои са най-полезните плодове?

Питая - кралица на нощта

Питая е плод на много видове кактуси. Идва от Мексико и Централна Америка, но се отглежда и в много страни на Югоизточна Азия. Питая цъфти само през нощта. Плодът е известен със своя необичаен цвят и прочистващи организма свойства. Плодовете му са с наситено розова кожа, кремаво бяло месо, пълно с малки черни семена

Кивано

Кивано или още африканска краставица се среща в Африка. Плодовете са овални, дълги 10-15 сми с тегло200-300 грама. Вътрешността на плода представлява жълто-зелена месеста част, съдържаща около 500 семена. Вкусът е комбинация от банана, краставица и лимон.