Херат, една от най-големите провинции в Афганистан, е известен със своите над 70 сорта грозде. Местните власти прогнозират, че през 2025 г. реколтата ще достигне около 150 000 метрични тона, отбелязва VOA/Voice of America. 

Всеки ден в импровизирани открити фабрики, които местните наричат “кархана”, работници използват антични методи за производството на специален вид стафиди, наречени абджаш“. 

„Служителите ни потапят гроздовите зърна във вряща вода, после ги разстиламе на земята за пет до седем дни, за да изсъхнат на слънце. След това ги сортираме и ги отнасяме на пазара, за да ги продадем“, обяснява Фарид Ахмад Мохамади, собственик на местна фабрика за стафиди. 

Според Башир Ахмад Ахмади от Дирекцията по земеделие в Херат производството на стафиди в региона се е удвоило през последните години. Само в Херат се произвеждат между 15 000 и 20 000 метрични тона стафиди годишно, от които около 20% са “абджаш”. 

В момента в провинцията има около 50 традиционни фабрики “кархана”, но те са значително по-малко от хилядите модерни фабрики в страната, които използват съвременни методи за сушене на грозде. 

Въпреки това традиционният процес остава важна част от проспериращата индустрия, която предлага устойчива алтернатива на отглеждането на опиум и осигурява доходи за много хора в провинцията. 

VOA/Voice of America