Средното руско семейство ще празнува Нова година с коняк и хайвер
Средното руско семейство ще празнува Нова година с коняк и хайвер / снимка: sxc.hu

За празничната си новогодишна трапеза едно средно семейство в Русия ще похарчи 3478 рубли (към 114 долара), сочат данни на официалната статистика, цитирани в „Росийская газета”. Примерното меню не включва традиционната за случая руска салата, нито водка; затова пък са предвидени коняк и хайвер.

Според федералната статистическа служба празничната семейна вечеря е поскъпнала за една година с 5,4 на сто. В новогодишната „кошница” с лакомства ведомството е сложило 23 вида храни и напитки за „кротка семейна гощавка” - колкото да стигнат за бащата, майката, детето и отбил се на гости пълнолетен роднина.

Сред ордьоврите вестникът изрежда буркан туршия, по половин кило студенопушен колбас, пушено месо, пушена риба, сирене, пресни краставички и доматчета. Според статистиците средното руско семейство ще изяде в новогодишната нощ 200-грамово бурканче червен хайвер във вид на сандвичи с 200 грама краве масло и по половин килограм бял и черен хляб. Основното ястие ще бъде пиле, съпроводено с килограмово „парче говеждо”.

Домашният банкет ще бъде украсен и с плодове - портокали, банани и лимони. Предвижда се също почти килограмова торта и половин килограм шоколадови бонбони. Руската статистика добавя към това изобилие и напитки: по един литър газирана вода, минерална вода и сок, една бутилка шампанско и половинлитрово шише коняк.

Статистическата кошница с новогодишни лакомства не включва водка, уточнява БТА. Преди няколко години този продукт отпадна от примерните менюта на статистиката по идеологически мотиви, напомня шефът на „Росстат” Александър Суринов.

Новогодишната трапеза в този вид е по джоба на повечето хора в Русия, твърди той. „Според мен у нас толкова обичат Нова година, че семействата ни ще осигурят в общи линии необходимото за гощавката; дори ще им остане туй-онуй за Старата Нова година”, отбелязвана в Русия срещу 14 януари, добавя шефът на федералната статистика.