/ iStock/Getty Images
Скелетът на един от най-добре запазените екземпляри на Тиранозавър рекс ще бъде предложен на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Кристис" на 6 октомври, предават Франс прес и Ройтерс.

Наддаванията е възможно да завършат с рекордна продажба. Когато преди 67 милиона години е бродел по Земята този динозавър, височината му е била 4 метра, а дължината 12 метра при маса от 8 тона.

Стан, както беше кръстено изкопаемото животно, е бил открит в близост до град Бъфало, щата Южна Дакота, през 1987 година. На палеонтолозите им били нужни 30 хиляди часа упорит труд, за да извлекат останките му от земята и да възстановят скелета му.Стан послужи за порвообраз на десетки отливки, които бяха изложени в големите природонаучни музеи по света. След едно кратко посещение в Япония, от 1996 година тиранозавърът е изложен в музея на института Блек хилс. Продажбата на лота идва вследствие на спор, възникнал между администраторите на института. Законът позволява екземплярът да бъде продаден, ако той е бил открит в частна собственост, какъвто е бил случаят със Стан.Предварителната цена на фосилизирания скелет варира между 6 и 8 милиона долара. Той може да подобри рекорда, постигнат от Сю, друг Тиранозавър рекс, продаден на търг през месец октомври 1997 година от "Сотбис" за 8,4 милиона долара на природонаучния музей "Фийлд" в Чикаго.

В света досега са открити само петдесетина скелета на тиранозаври след първата находка, направена през 1902 година. Но почти никой от тях не е толкова добре запазен, колкото Стан.
 
БТА