/ iStock/Getty Images
Египетски археолози направиха важно откритие в гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Те намерили доказателство за хипотезата, според която тайната гробница на царица Нефертити вероятно се намира зад стената на гробницата, съобщава „Science Alert”.

Изследователите са направили оглед на гробницата на Тутанкамон с помощта на георадар и са открили зад северната ѝ стена неизвестно досега пространство с височина 2,1 метра и дължина 10 метра.

Стих от гробницата на Тутанкамон е на надгробната плоча на откривателят ѝ

За първи път през 2015 г. е изказано предположение за наличието на тайни помещения в гробницата на фараона, но последвалите тригодишни проучвания не го потвърдили. Новото откритие, което археолозите определят като революционно, доказва хипотезата за евентуалната гробница на Нефертити.

Фараонът Тутанкамон е управлявал Древен Египет приблизително през 1332-1323 пр. н.е. Той се е възкачил на престола на 10-годишна възраст и е починал на 19 години.

Кой е бил Тутанкамон? (СНИМКИ)


Гробницата му е открита през 1922 г. В нея е намерен саркофаг с мумифицираното тяло на фараона, както и многобройни украшения. Дълго време се е смятало, че гробницата „носи проклятие”, тъй като пресата по онова време активно е разпространявала слухове, че изследователите, които са я открили, са загинали при загадъчни обстоятелства.

Царица Нефертити е била „главната жена” на Ехнатон – бащата на Тутанкамон. Причината за нейната смърт и мястото, където е била погребана, остават неизвестни и досега.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА