Мумията на младата жена е от гробницата в Дейр ал Медина в Луксор
Мумията на младата жена е от гробницата в Дейр ал Медина в Луксор / ThinkStock/Getty Images
Френски учени дешифрираха значението на многобройни татуировки върху древноегипетска мумия, открита в Луксор през 2014 година, предаде ТАСС.
 
От министерството по въпросите на паметниците на културата на Египет оповестиха, че специалисти от Френския институт по източна археология приключили изследването на мумията на млада жена от гробницата в Дейр ал Медина.

Показаха татуирана мумия на 2500 години пред публика (ВИДЕО)
 
За въпросната жена е установено, че живяла между 1300 г. и 1870 г. пр. Христа и умряла на 25-34-годишна възраст. По тялото ѝ - по шията, гърба, рамото, ръцете ѝ, бяха открити 30 уникални татуировки с изображение на бик, цвят на лотос и символа уаджет (окото на Ра).
Те свидетелстват, че татуираната жена е имала висок обществен статус и е принадлежала към елита.

Египтяните са балсамирали мъртвите още преди времето на фараоните
 
Египетски специалисти поясниха, че татуировки са откривани и преди върху древни мумии. Всички открити по-рано подобни татуировки обаче са съчетание от линии и точки.
"Нито веднъж учени не бяха попадали на изображения на сцени и човешки фигури, както върху тази мумия", отбелязаха експертите.
 
Изследването е извършено с помощта на съвременни технологии. Това позволило да се проучат дори най-малките детайли на татуировките.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА