Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните
Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните / ThinkStock/Getty Images
Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи ДПА.

Ново откритие на археолозите ще разкрие тайни за мумифицирането (ВИДЕО)
 
Изследване на известна праисторическа мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет, показа, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега. Мумията на 5600 години се съхранява в Египетския музей в Торино, Италия.

Разгадаха мистерия с мумифицирана ръка на бебе, погребано преди два века
 
"Като комбинирахме химически анализ с визуален преглед, генетични изследвания, въглеродно датиране и микроскопски анализ на платното, потвърдихме, че ритуалното мумифициране е направено около 3600 г. на мъж на възраст от 20 до 30 години, когато той е починал", каза египтоложката Джейна Джоунс от университета Маккуори в Сидни. Учените разкриха и използваните за мумифицирането материали - растително масло, загрята смола от иглолистно дърво, екстракти от ароматни растения и растителна захар и дъвка. С тях са напоени платовете, в които е увито тялото.

Уникално: Откриха останки от "погребална градина" от епохата на фараоните
 
В тази "рецепта" има антибактериални съставки, използвани в подобни пропорции през пика на мумифицирането 2500 години по-късно. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА