Специализирана работилница, в която през епохата на Древния Египет, били балсамирани телата на умрелите, бе открита при разкопки в Сакара, южно от столицата Кайро, съобщиха ТАСС и АП.

Разгадаха мистерия с мумифицирана ръка на бебе, погребано преди два века
 
За новата находка оповести пред журналисти министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Халед ел Анани. "Екип от египетски и германски специалисти откри работилница, в която древните египтяни балсамирали високопоставени особи от епохата на фараоните", заяви той.
 
В работилницата, която е на дълбочина 30 м под земята, са съхранени редица специални хирургични инструменти и съдове, съдържащи останки от използвани при мумифицирането вещества.
 

Уникално: Откриха останки от "погребална градина" от епохата на фараоните

"Учените започнаха да изследват химичния състав на тези вещества и останки от масла, които в древността били смятани за секретни", допълни министърът. Работилницата датира отпреди около 2500 години.
 
Освен нея, екипът открил в същия район некропол, в който са съхранени редица древни артефакти. Ел Анани отбеляза, че специалистите попаднали на пет закрити каменни саркофага. "Досега е повдигнат единствено капакът на един от саркофазите, в който има мумия и златни предмети", поясни министърът.
БТА