Наследството на Древен Египет всъщност е ...непознато за нас
Наследството на Древен Египет всъщност е ...непознато за нас / Thinkstock/Getty Images

Учените и археолозите до ден днешен са успели да разкрият не повече от 30% от наследството на Древен Египет, заяви видният египтолог и бивш министър антиките на Египет Захи Хауас, цитиран от ТАСС.

Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон

"Това, което досега е намерено като артефакти от живота на древните египтяни, съставлява едва 30% от наследството и тайните на изминалите векове. Голяма част от историята на Египет и досега си остава покрита от плътен слой почва и пясъци", отбеляза Хауас.

По неговите думи в най-близко време голям интерес за туристите ще представляват, наред с комплексите в Гиза, Луксор и Абу Симбел, и паметниците, разположени в провинция Сохаг. За това ще спомогнат историческият град Абидос и направените неотдавна открития в Ахмим в долината на река Нил.

Как са били построени египетските пирамиди?

Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди

На няколко километра от Ахмим се правят разкопки на грандиозен храм, в който беше открита глава от статуя на фараона Рамзес Втори, тежаща около 10 тона. Особен интерес представлява фактът, че този храм първоначално бил посветен на малко известния бог Мин. Счита се, че той бил покровител на Земята и бил почитан като бог на плодородието.

Източник: БТА