Издъхналите новородени през Средновековието, които не били кръстени, погребвани в изоставените гробища в близост до средновековните църкви
Издъхналите новородени през Средновековието, които не били кръстени, погребвани в изоставените гробища в близост до средновековните църкви / ThinkStock/Getty Images
Унгарски археолози обясниха загадката с мумифицираната ръка на бебе, оцветена в зелен цвят, открита в средновековно гробище на изток от град Кечкемет, съобщи Сайънс алърт.

Археолози се натъкнаха в Перу на най-голямото древно жертвоприношение на деца
 
Новороденото е погребано с медна монета, поставена в дланта му. Тя трябвало да му помогне да премине в отвъдния свят.
Химическият анализ на останките на бебето показва, че съдържанието на мед в тях превишава 500 пъти нормата. При контакт на медта с костите те се окисляват, което води до поява на зелени петна. Медта има антибактериални свойства, което може да е способствало запазването на ръката.

Генетици разкриха вековна загадка около две древноегипетски мумии

Археолозите са намерили останките на още едно новородено, което също е било погребано с монета в ръка, но при него няма мумификация. Това показва, че металът рядко предизвиква такъв ефект.
Издъхналите новородени през Средновековието, които не били кръстени, били увивани в плат, слагани в гърне или малка дървена кутия и погребвани в изоставените гробища в близост до средновековните църкви. Понякога в дланта им била поставяна монета, която да облекчи пътуването им към отвъдното.

Гръцки археолози откриха гробница с две прегърнати тела
 
Повечето от останките в гробището край град Кечкемет са от периода между 1200 и 1600 г. Монетата, поставена в мумифицираната ръка на новороденото, обаче не е изсечена преди 1858 г., което отпраща към друга епоха.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА