Гръцки археолози откриха гробница с две прегърнати тела
Гръцки археолози откриха гробница с две прегърнати тела / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцки археолози откриха гробница от праисторическата епоха, в която са погребани две прегърнати тела, предаде Танюг, като се позова на АФП.

Министерството на културата съобщи днес, че гробницата е открита в пещерата Дирос на полуостров Пелопонес, където първите селища датират от преди 6000 г.

"Погребението на прегърнати двойки е изключително рядко, а гробът, открит в Дирос, е един от най-старите от този вид в света, ако не и най-старият", посочи министерството. Радиовъглеродният анализ е показал, че останките датират от 3800 г. пр.н.е., а ДНК тестовете са потвърдили, че костите са на млад мъж и жена.

На същото място е открит и гроб на дете, както и гроб, в който е погребан зародиш. До тях е намерена и костница с останките на десетина души. Археолозите са открили и голямо количество керамика, перли и една кама.

Подът на костницата, широка 4 м, бил посипан с чакъл, което е единственият пример от това време. "Можем със сигурност да кажем, че в колективната памет на тези общности това е било място, където са погребвали своите мъртви стотици години", се казва в съобщението на гръцкото министерство на културата.

Източник: БТА