Останките от прочутата мумия Алтай, наричана "Принцесата от Укок", бяха показани пред публика за пръв път в Националния музей на Република Алтай "А.В. Анохин" в град Горно-Алтайск.

Според експерти в музея "това археологическо откритие е едно от най-сензационните на 20 век".

Мумията на "Алтайската принцеса" беше открита през 1993 г. в платото Укок на границата с Монголия и Китай, изключително запазена поради замръзналата земя в района.

Учените смятат, че "Принцесата на Укок" е вероятно една от първите известни жертви на рака на гърдата. Други забележителни детайли по тялото й включват татуировки, които се виждат на раменете и пръстите й.

Според археолозите тя е била погребана с почести. За високия й ранг съдят от дрехите, намерени в гроба й - копринена блуза, шарена вълнена пола с колан, гамаши от кожа на белка.

Любопитен факт е, че "Алтайската принцеса" е сочена като причина за конфликта в Украйна. Преди години руски учени изкопаха и пренесоха в музея мумията. Етническите алтайци обаче са повече от убедени, че именно в това се крие причината за украинската война.

Старейшините твърдят, че след като в края на 90-те години археолози разровиха и извадиха от могилата останките на принцеса Укок, в света е започвало да прониква Злото. Те са убедени, че ако мумията на принцесата бъде заровена отново там, където е намерена, войната в Украйна, войната между Запада и Изтока ще спре.

По случая вече се произнесе и Горноалтайският градски съд, който обаче отказа да удовлетвори искането мумията да бъде препогребана.

В отговор в Алтай започна събиране на подписи за връщането на мумията на "Алтайската принцеса" обратно в могилата й. Алтайците са убедени, че мумията е на жената воин Къдъм, притежаваща магическа сила.

Мумията на 30-годишна жена бе намерена през 1993 г. от новосибирски археолози в замръзналото плато Укок в планинския масив Табън-Богдо-Ола (Алтай). Именно тук, според местните жители, се отваря "втори небесен слой". Находката се отнася към Пазирската култура (IV-III в. пр.н.е.).