Разкриха чии са най-древните татуировки в света
Разкриха чии са най-древните татуировки в света / снимка: БГНЕС, архив

Археолози решиха спора чии са най-древните татуировки в света. Те принадлежат на тиролския "леден човек" Йоци, чиято мумия беше открита от туристи в Алпите през 1991 година, съобщи в."Индипендънт".

Многобройните татуировки, общо 61, са нанесени на различни части от тялото на Йоци. По всичко изглежда, че те са имали лечебен ефект.

Йоци е умрял около 3250 г. пр. Хр. Дълго време се смяташе, че най-древната татуировка е на мумия от латиноамериканската култура Чинчоро. Тя представлява "мустаци" от точки по горната устна на мъж на 30-40 години. Учените предполагаха, че той е живял преди около 6000 години - около 4000 г. пр. Хр.

В Турция издадоха фетва срещу татуировките

Ларс Крутак от Националния музей по естествена история на САЩ, който за пръв път обръща вниманието на обществеността върху татуировките на културата Чинчоро, е открил печатна грешка в статията за резултатите от радиовъглеродното датиране на мумията. Вместо 3830 B. P. (преди 3830 години) там е написано 3830 B. C. (3830 г. пр. Хр.) . А това увеличава възрастта на мумията с почти 2000 години. Ако Крутак е прав, то "леденият човек" е по-стар от мумията от Чинчоро най-малко с 500 години.

Селфито става татуировка

Татуировките по тялото на Йоци представляват най-вече линии и кръстове. Те са били нанасяни, като са правени резки на кожата, в които след това са втривани дървени въглища. Тоест те са изпълнявали лечебни, а не декоративни задачи.

Крутак предполага, че Йоци няма дълго да е с най-древните татуировки в света. По времето, когато е живял "леденият човек", подобен род рисунки по тялото са се превърнали в стандартна културна практика. А това означава, че при бъдещи разкопки биха могли да бъдат намерени по-древни мумии със следи от татуировки.

Татуирането днес е изкуство, а не табу (СНИМКИ)

Подробности са изследването са публикувани в сп. Journal of Archaeological Science: Reports.

Източник: БТА