Разкриха таен надпис в часовника на Ейбрахам Линкълн
Разкриха таен надпис в часовника на Ейбрахам Линкълн / снимкa: БГНЕС

Служители на Националния музей за американска история разкриха надписа, открит във вътрешната страна на часовника на Ейбрахам Линкълн, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

 

Около 150 години надписът, гравиран от часовникаря Джонатан Дилън през 1861 г., е оставал скрит за обществото. Първата му част гласи: "Джонатан Дилън 13 април 1861 г. На този ден беше атакуван форт Самтър". По-нататък пише: "Слава Богу, ние имаме правителство".

 

Историята на тези изречения са се превърнали в семейно предание за Дилънови, а през 1906 г. за това е научил вестник "Ню Йорк Таймс". В интервю за вестника 84-годишният часовникар е признал, че никой, включително самият Линкълн, не е знаел за гравираните изречения. Дилън, също с голяма трудност си е припомнил написаното. По думите му, то е гласяло: "Чу се първият изстрел. Край на робството. Слава Богу, ние имаме президент, който поне ще се опита". Едва през 2008 г. бе потвърдена историята на часовникаря. Негов правнук я разказал на служителите на музея, които се оказва нищо не са знаели за нея, но са си направили труда да проверят.

 

Асошиейтед прес припомня, че на 13 април 1861 г. в САЩ избухва Гражданската война, която слага край на робството. Тя е спечелена от Севера, но няколко дни след капитулацията на основните сили на Юга, водени от генерал Робърт Лий, 16-тият президент на САЩ е убит на 15 април 1865 г.