Раздадоха наградите Брит
Раздадоха наградите Брит / снимкa: Reuters

Емели Санде стана грабна две награди Брит в категориите най-добра певица на Великобритания и най-добър албум.

Ейми Уайнхаус посмъртно също беше номинирана за най-добра певица.

Сред останалите победители са 25-годишният музикант Бен Хауърд /за пробив и най-добър британски певец/ и Адел, която получи Брит за сингъла Skyfall към едноименния последен филм от поредицата за Джеймс Бонд.

Адел не успя да присъства на церемонията, защото се подготвяше за церемонията по раздаване на наградите Оскар, които ще бъдат връчени след броени дни. След своя миналогодишен триумф, по време на който нейната благодарствена реч беше прекъсната заради липсата на време, тя само изпрати видеообръщение. В него Адел благодари на всички и обеща да не говори много, за да не отнеме от думите на тазгодишния победител в категорията за най-добър албум, отбелязва БГНЕС.

Фолк-рок групата Mumford and Sons бе обявена за най-добра британска група, а Coldplay получи приза за най-добро живо изпълнение, побеждавайки легендарните Rolling Stones.

Церемонията се състоя в лондонската зала О2. Тя беше открита от групата Muse, а като гости на сцената се качиха Роби Уилямс, Джъстин Тимбърлейк и Тейлър Суифт. Всички победители получиха статуетки, изработени от големия художник Деймиън Хърст.